kedd, 20 február 2018
- - - - - -
A+ R A-

HASZNOS TANACSOK

 

 

A skipper (hajóvezető) segítségével alaposan nézzék át a vízi járműn levő felszerelést. Mivel egy igen hosszadalmas eljárásról van szó, a gyorsabb és zökkenőmentesebb átvételhez azt ajánljuk, hogy a kisebb rendellenességeket/hibákat/hiányosságokat (pl.: kevés tányér, pohár, mentőöv) írják le egy papírra, s később, még az átvételi lista aláírása előtt, kérjék a felírt hibák elhárítását.

Navigációs felszerelés – A vízi járműn nélkülözhetetlen a navigációs felszerelés (pl. térkép), az útvonal szerint kell ezeket sorrendbe rakni. Kapcsolják be a GPS-t. Bizonyosodjanak meg arról, hogy helyesen műkődik-e a GPS, a távcső és a kézilámpa.

Okmányok – Győződjenek meg az okmányok érvényességéről (regisztráció, kaszkó-biztosítás).

Biztonsági felszerelés – Annyi mentőöv van a vízi járműn, ahány utas van a fedélzetén, a gyerekek számára külön mentőövek szükségeltetnek. A vitorláshajón mentőkötél is van. A működő úszó lámpát a látható helyen levő mentőkarikához kell kötni. Érdeklődjék meg, hol van elhelyezve az automata mentőtutaj, mikor jár le a szabatossági ideje, s távolítsanak el róla minden fölösleges/oda nem illő tárgyat/kacatot (pl.: dobozok, kötelek). Ügyeljenek arra, hogy legyenek a vízi járműn jelzőrakéták és fáklyák, s ne feledkezzenek meg ezek szabatossági idejét sem megnézni. Az elsősegélykészletről se feledkezzenek meg (ne legyen hiányos + szabatosság). A hajódudának is hibátlanul kell működni.

Motor – A gyújtásnak könnyednek kell lennie. A kipufogó füstje nem szineződhet kékre, nem áraszthatja az égett olaj szagát, mindez a rendellenes működés előjele. Ellenőrizzék a motort, érdeklődjék meg, hogyan kell a motort légteleníteni (a motorból kiengedni a levegőt), hogyan kell kicserélni a hűtésre szolgáló propelert, van-e dekompresszora és kézi beindítása, hogyan kell kezelni a vízi járművet, ha az akkumulátorok üresek. Fontos tudni, mennyi a fogyasztása, mennyit lehet beletankolni, hol van a tartalék motorolaj.

A szerszámok és az alkatrészek - A vízi járműn nem hiányozhat: a vitorla megjavítására szolgáló szerszámkészlet, fogó, franciakulcs, csavarhúzó, kulcsok, ragasztószalag, szilikongitt, propeler, olaj- és üzemanyagfilter, az alternátor (generátor) ékszíja, motorolaj, biztosítékok stb. Azt ajánljuk, hogy ha tehetik, hozzák el magukkal a saját szerszámkészletüket, hiszen gyakori jelenség, hogy a vízi járműveken levő szerszámkészlet hasznavehetetlen.

Belső felszerelés – Ellenőrizzék, milyen állapotban vannak a műszerek, s hogyan kell őket használni, pl.: UKW, GPS, radar, rádió, a fő műszertábla a biztosítékokkal, a lámpák, bojler, akkumulátorok stb. A hűtőszekrényt üres állapotban kell bekapcsolni. Lehűtött állapotban helyezzék el benne az élelmiszereket. Ellenőrizzék a gáztűzhelyet (fogantyú, 2 hibátlan gázpalack – Amikor nem használják, tessék lezárni!). Ne felejtsék el ellenőrizni az ajtókat, ablakokat, fiókokat stb., figyeljék meg, jól zárulnak-e, van-e más rendellenesség rajtuk. A vízi járműn annyi tiszta ágyneműnek kell lenni, ahányan a fedélzeten tartózkodnak. Hidegebb időjárás esetén kérhetnek póttakarókat is.

Külső felszerelés – Ellenőrizzék a korlátot, a hajó fedélzetét, a hajótestet, a tatot, a hajó orrát, a kormánykereket, a kötelek és láncok számát, a horgonyokat, az ívóvíz és az üzemanyag tartályát (Próbálják meg, ki lehet-e nyítni!), csővezetékét, az akkumulátor kábelét (220 V), az akasztóhorgot, a vödröt, a tisztításhoz használatos felszerelést, a segédkormányrudat stb. A kormánykeréknek simán kell járnia, de nem lehet szabad járása. Legalább 6 »fedélzetvédő« legyen a hajón. Ellenőrizze, működnek-e a műszerek (mélységmérő, sebességmérő, szélmérő, autopilot, szivattyú, a lámpák és a fényszórók). Minden rendellenességet, hiányosságot jegyezzenek föl!

Vitorláshajó – Ellenőrizzenek minden a vitorlákhoz tartozó kelléket (pl. felvonó, csévélő, csiga). Ügyeljenek arra, hogy ezek ne legyenek megrongálódva. Feszítse ki a vitorlákat, nézze meg, nem szakadozottak-e. Próbálják ki a felvonót is, nem szabad akadoznia. A vitorlák összerakásakor ügyelni kell arra, hogy egyenletesen rakják őket össze. Ne feledkezzenek meg a spinnakerről. Az árbocnak egyenesnek kell lennie. Az árbocra való feljutás céljából nélkülözhetetlen az ülés. Ha vizet észlel a vitorláshajón, ne ijedjen meg, ez csak a tisztítás következménye lehet. Minden esetre távolítsa el a vizet, majd figyelje meg szivárog-e valahonnan a víz. Érdeklődje meg, milyen magas az árboc, és a vitorláshajó milyen mélyre merül a vízbe.

Mielőtt kihajóznának, takarítsák el a fedélzeten szétszórt felesleges tárgyakat, zárják be az ablakokat és a bejáratot. Amikor minden a helyére került, s sikeresnek bizonyult az első mérföld, nyugottan koccinthatnak egy pohár borral.

 

SEALINE F42 Hajóbérlés (SLO)

booking manager

Hinco-Yachting Club

 

KAPCSOLAT

www.habco.eu www.hinco.si
HABCO d.o.o.
Kranjčeva 47
9220 LENDAVA
Slovenia
HINCO YACHTING
HU:
+36 20 2695641
SLO:+386 41737120
UK:+44 7408862661